Anlaşmalı Boşanmada Evi Devretme
Anlaşmalı boşanmada evi devretme (taşınmazı) konusu da anlaşma protokolünde yer alabilir. Bilindiği üzere arsa, tarla, ev gibi varlıklar kanunlarda “taşınmaz” olarak nitelendirilir.
Anlaşmalı boşanmanın sonucu bağlayıcıdır
Anlaşmalı boşanma kapsamında taşınmaz devri düzenlemesi taraflar için bağlayıcı sonuç doğurur. Anlaşma protokolünde yer verilmiş olan taşınmazın devri mahkeme kararına da aynı şekilde geçirilir. Böylelikle artık taraflar için sonuç doğurucu bir hak olarak varlığa kavuşur.
Taşınmazın üçüncü kişilere devri
Ancak anlaşmalı boşanma protokolüne rağmen taşınmazın üçüncü bir kişiye devri gerçekleşmişse ve bu devir geçerli bir işleme dayanıyorsa, başka bir deyişle bir muvazaa söz konusu değilse, üçüncü kişi adına tescil edilmiş taşınmazın tapusunun iptali gerçekleşmez.
Bu gibi bir duruma olanak sağlamamak adına tapu kaydına şerh işlenebilir.
Anlaşma kapsamında devrin gerçekleşeceği mahkeme kararına da geçmesine rağmen taşınmazın üçüncü bir kişiye devri gerçekleştiyse, edim borçlusu eşten taşınmazın ya da taşınmaz hissesinin bedeli için dava açılması mümkündür.
Edimin ifası için izin istenebilir
Anlaşmalı boşanma kapsamında taşınmazın diğer eşe devredileceği kararlaştırılmışsa edimin alacaklısı olan eş, masrafları borçlu eşe ait olmak üzere, edimin ifası yani taşınmazın kendi adına devredilmesi için kendisine yetki verilmesini mahkeme açarak isteyebilir.
Taşınmazın devri zamanaşımı 10 yıldır
Anlaşmalı boşanma kapsamında yer alan taşınmazın devri için zamanaşımı süresi Borçlar Kanunu 125. maddesindeki 10 yıllık zamanaşımı süresi olarak uygulanmaktadır. Başka bir deyişle anlaşmalı boşanmanın üzerinden 10 yıl geçmesiyle birlikte artık iptal istemiyle taşınmazın tapusu için dava açılamayacaktır.
Detaylı bilgi için arayınız.
Aşağıda yer alan yazılarımızı okumanızı öneririz.
Boşanma Avukatı
Avukat Cem AKYAZI aynı zamanda Adalet Bakanlığı’na bağlı arabulucudur, boşanma davalarınızda tecrübeleriyle yanınızda olacaktır.
Ayrıca Boğaziçi Üniversitesinden pedagojik formasyon eğitimi almıştır.
Avukat Mücahit Ahmet TUMBUL 10 yıldan fazla mahkeme tecrübesi ile boşanma davalarınızda hukuki danışmanlıkta bulunacaktır.
Boşanma avukat ücreti için bilgi alabilirsiniz.
Merhabalar, boşanan kadın ne zaman tekrar evlenebilir?
Anlaşmalı boşanmada evi devretme (taşınmazı) konusu da anlaşma protokolünde neler olmalı yardımcı olur musunuz lütfennn