Boşanma davası açmak

boşanma davası açmak

Boşanma davası açmak isteyenler için gözden geçirilmesi gereken hususları sizler için bu yazımızda hazırladık. Boşanmaya karar verdiğinize emin olmak için ilk bölümü incelemenizi, kesin olarak boşanmaya karar verdiyseniz ikinci bölümü incelemenizi öneririz.

Kesin olarak boşanmak istiyor musunuz?

Boşanmaya tam olarak karar verdiğinizi düşünüyor olabilirsiniz, ancak aşağıda yer alan hususları tek tek göz önünde bulundurarak kararınızın kesinliğinden emin olmanızı öneririz.

Duygusallıktan uzaklaşarak menfaatlerinize odaklanmalısınız.

Evlilik sadece hislerinizle hareket edebileceğiniz bir kurum değildir. Bazen duygusal olarak boşanmak isteseniz de evliliğe devam etmeniz ya da duygusal olarak evliliğe devam etmeniz gerekse de sizin, çocukların ya da sevdiklerinizin menfaatleri için evliliğe son vermeniz gerekebilir. Eğer boşanmaya tam olarak karar vererek boşanma davası açmak için hazırlıklara başladıysanız mutlaka duygusallıktan uzaklaşarak menfaatlerinizin ön plana alınmasını sağlamalısınız. Boşanmadan sonra ekonomik durumunuz, psikolojik durumunuz, kişisel maddi, sosyal ve duygusal ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız.

Çocukların durumu

Çocuğunuz yoksa bu kısmı geçebilirsiniz. Boşanmadan en çok etkilenen taraf çocuklardır. Dolayısıyla boşanma davası açmak için kararlı olsanız bile çocukların durumunu etraflıca düşünmelisiniz.

Çocukların psikolojik durumu

Çocuklar boşanmadan psikolojik olarak nasıl etkilenecekler? Psikolojik olarak çocukların da boşanmaya uyum sağlaması için bir uzmandan destek almanız gerekecek mi? Eğer evlilikteki sorunlar zaten çocukları psikolojik olarak kötü etkiliyorsa belki de boşanma en doğru karar olacaktır. Yine de boşanmanın anlaşmalı olarak sağlanmasında çocuklar açısından her zaman fayda vardır. Çocuklarınızın eşinizle kişisel ilişki kuracakları zaman dilimlerine kadar iyi bir plan yapmanızı öneririz.

Çocukların boşanmadan psikolojik durumları
Çocukların boşanmadan psikolojik durumları

Çocukların ekonomik durumu, maddi ihtiyaçlar

Özellikle çağımızda ihtiyaçlar çok fazladır. Boşanmadan sonra çocukların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı, eğitim masraflarının ne kadar tutabileceği, sağlık ya da beslenme gibi temel giderlerinin nasıl karşılanacağı konusunda bir plan yapmanız, geleceği planladıktan sonra boşanma davası açmak için hazırlık yapmanız daha doğru olacaktır. Çekişmeli boşanma masraflı olacaktır, anlaşmalı boşanmayı sonuna kadar zorlamanızı öneririz.

Çocukların velayeti kimde kalacak?

Genel olarak küçük çocukların velayeti anneye ihtiyaç duydukları için çekişmeli boşanma davalarında derhal anneye verilir. Ancak annenin çocukların yararına bir ortamı olmaması halinde velayet babaya da bırakılabilir. Çocukların velayetinin kimde kalacağı ya da ortak velayet gibi bir düzenlemenin sizin durumunuza uygun olup olmayacağını değerlendirmenizi öneririz.

Mal ve eşya paylaşımı

Evlilikte edinilmiş malların boşanma ile birlikte paylaşılması gerekir. Mal paylaşımına ilişkin kafanızda bir plan oluşturmanız gerekir. Evlilik birliği içinde edinilmiş mallar eşlerden hangisinin adına kayıtlı olduğuna bakılmaksızın edinilmiş mal olarak değerlendirilir ve eşlerin ortak malıdır. Bu aşamada hakkınızı eşinize bırakmamanız boşanmadan sonraki aşamada önemlidir. Tasarruf hakkınız olan mallar üzerinde en başta çocuklarınızın da hakkı vardır. Ancak sizin tasarrufunuzda kalmayacak malların ilerideki akıbeti konusunda hiçbir zaman emin olamazsınız.

Evlilikte edinilmiş malların paylaşımı
Evlilikte edinilmiş malların paylaşımı

Aile konutunu kim kullanacak

Aile konutunda kimin yaşamaya devam edeceği de bir diğer önemli unsurdur. Uygulamada çekişmeli boşanma davalarında ortak konutta kalma hakkı genel olarak kadın tarafa verilir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise aile konutunda kimin kalmaya devam edeceği anlaşmayla belirlenir.

Boşanmadan sonraki sürecin planlanması

Boşanmanın gerçekleşmesinin ardından nasıl bir hayatınız olacağı yine üzerine düşünülmesi gereken durumlardan biridir. Ekonomik ve duygusal olarak boşanma sonrası planlarınızı oluşturmanız gerekmektedir.

Anlaşmalı mı çekişmeli mi boşanmalıyım?

Boşanma davası açmak için hazırlıklara başladınız fakat boşanmanız anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olmalı? Çekişmeli boşanma davaları çok yıpratıcı süreçlerdir. Ancak anlaşmalı boşanma oldukça zor sağlanabilmektedir. Sizin durumunuza uyan boşanmayı belirlemelisiniz.

Boşanma davası açmak için kesin olarak kararlıyım

Boşanma davası açmak için kesin olarak kararlıysanız aşağıdaki kısımları dikkatlice okumanızı öneririz.

Anlaşmalı boşanma

Anlaşmalı boşanmada evliliğin hukuki sonuçlarına dair her konuda anlaşılmış olması gerekir, velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat konularında anlaşmanız gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma yazımızı okumanızı öneririz:

Çekişmeli boşanma

Çekişmeli olarak boşanacaksanız ilk olarak Medeni Kanun’da yer alan boşanma sebeplerini incelemeniz gerekir.

Boşanma sebepleri yazımızı okumanızı öneririz:

Bu sebeplerden hangilerinin evliliğinizde yaşandığını tespit edin ve her biri için deliller toplamaya çalışın.

Boşanma davası hakkında genel bilgiler için aşağıdaki yazımızı okumanızı öneririz:

Boşanma Avukatı – Arena Hukuk Bürosu

Avukat Dilan Nur KANDIRAN boşanma davalarında pratik çözümler üretmektedir, boşanma davalarında önleyici uygulamalar hakkında deneyim sahibidir.

Avukat Cem AKYAZI aynı zamanda Adalet Bakanlığı’na bağlı arabulucudur, boşanma davalarınızda tecrübeleriyle yanınızda olacaktır.
Ayrıca Boğaziçi Üniversitesinden pedagojik formasyon eğitimi almıştır.

Avukat Mücahit Ahmet TUMBUL 10 yıldan fazla mahkeme tecrübesi ile boşanma davalarınızda hukuki danışmanlıkta bulunacaktır.

Bilgi için: 0212 706 90 30

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir