Boşanmaya hangi mahkeme bakar?
Boşanma davası açılmadan önce boşanmaya hangi mahkeme bakar ve boşanmaya ilişkin bilgilerin genel olarak bilinmesi önemlidir.
Türk kanunları göz önüne alındığında, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre davalara bakacak mahkeme yetkili ve görevli mahkeme gözetilerek belirlenir. Boşanma davalarına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemesi kurulmamış yerlerde asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla davalara bakar. Yetkili mahkeme ise eşlerin son olarak 6 aydır birlikte oturdukları yer ya da eşlerden birinin yerleşim yeridir. Örneğin Küçükçekmece’de oturan biri için boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemeleri, yetkili ve görevli mahkeme Küçükçekmece Aile Mahkemeleri’dir. Başakşehir’de yaşayan biri için Başakşehir yine Küçükçekmece Adliyesi’ne bağlı ilçeler arasında yer aldığı için görevli ve yetkili mahkeme Küçükçekmece Aile Mahkemeleri olacaktır.
Boşanma davası nerede açılır?
Boşanmak isteyen eşlerin öncelikle tam olarak boşanmaya karar verdiklerine emin olmaları gerekir. Ardından aile olarak en az son 6 aydır birlikte oturulan yer ya da boşanacak eşin yerleşim yeri belirlenmelidir. Örneğin Bahçeşehir’de oturduğunuzu düşünelim. Bahçeşehir Başakşehir ilçesine bağlıdır. Başakşehir ise yargı çevresi olarak Küçükçekmece Adliyesi’ne bağlıdır. Küçükçekmece Aile Mahkemeleri’nde boşanma davası açmanız gerekecektir.
Boşanma davası hakkında genel bilgiler
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre boşanma anlaşmalı ya da çekişmeli olarak gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma çok kısa süre içerisinde sona ererek hukuki sonuçlarını doğurur.
- Zina
- Hayata kast
- Kötü ve onur kırıcı davranış
- Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam tarzı
- Terk ve akıl hastalığı
- Evlilik birliğinin temelden sarsılması
- Müşterek hayatın sağlanamaması
Gibi boşanma sebepleri düzenlenmiştir. Genel olarak bilgi almak için aşağıda yer alan yazımızı incelemenizi öneririz.
Velayet neye göre belirlenir? Kimde kalır?
Velayetin belirlenmesinde aile mahkemesi hakiminin takdir yetkisi vardır. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar velayetin kimde kalacağını ya da ortak velayet isteklerini belirtebilirler. Uygulamada anlaşmalı boşanmada tarafların velayet kararını aile mahkemesi hakimi de kabul eder. Ancak çekişmeli boşanma davalarında çocuğun üstün yararı düşünülür, hangi eşin yanında kalmasının daha iyi olacağı değerlendirilir. Genellikle 6-7 yaşlarına kadar olan çocuklar anne bakımına muhtaç olmalarından dolayı velayetleri annede bırakılmaktadır.
Boşanma davası için hangi belgeler hazırlanmalıdır?
Anlaşmalı boşanma için dava dilekçesi ve anlaşma protokolü, çekişmeli boşanma için ise sadece dava dilekçesi hazırlanması yeterlidir. Ancak çekişmeli boşanma davalarında delillerin dava dilekçesinde belirtilmesi en önemli husustur. Aksi halde delilleriniz olsa da dava görülmeye başlandıktan sonra bu deliller kullanılamaz.
Boşanma avukatı tutmazsam ne olur?
Boşanma avukatı olmadan da boşanma davaları görülebilir ancak anlaşmalı olarak boşanmada dahi mutlaka bir avukat ile anlaşmanızı şiddetle öneririz. Özellikle hatalı açılan bir çekişmeli boşanma davasında lehe sonuç almak bir tarafa, boşanma sağlanamayıp bir de karşı tarafa yargılama gideri ödemek zorunda kalınabilmektedir. Mutlaka bir boşanma avukatı ile anlaşın.
Boşanma avukatı nasıl bulunur?
Avukatlık Kanunu gereği avukatların reklam yasağı vardır. En çok çalışılan alan boşanma olsa da avukatlar bunun üzerine reklam yapamazlar. Ancak uygulamada bu kurallar biraz esnemekte, özellikle internet sitelerinde avukatlar ağırlıklı olarak çalıştıkları alanlar hakkında bilgi vermektedir. İnternet sitelerinden boşanma avukatı ile ilgili bilgi edinmeniz mümkündür.
İletişim : 0532 263 86 59