Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka

Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka

Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka

Bilindiği üzere anlaşmalı boşanma davalarında nafaka serbestçe belirlenebilir. Bu yazıyı okuyarak ya da yukarıdaki videoyu takip ederek çekişmeli boşanma davalarında ve sonrasında nafaka çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma davalarında nafakayla ilgili videomuz:

Nafaka miktarlarına ilişkin videomuz:

Nafaka 4 farklı şekilde karşımıza çıkar:

Tedbir Nafakası

Boşanma davası esnasında tedbir olarak verilen nafakadır.

Boşanma davası devam ederken, adından da anlaşılacağı üzere tedbir olarak verilen nafaka çeşididir. Dava aşamasında yoksulluğa düşecek eş için tedbir nafakası ya da çocukların ihtiyaçları için tedbir nafakası verilir. Boşanma davasının sonlanmasının ardından eşe verilen nafaka yoksulluk nafakası, çocuklara verilen nafaka iştirak nafakası olarak adlandırılır. Özetlemek gerekirse boşanma davası devam ederken eşe ya da çocuğa, kime ödenirse ödensin, ödenen nafakaların genel adı tedbir nafakasıdır.

Yoksulluk Nafakası

Boşanma sonrası yoksulluğa düşecek eşe verilen nafakadır.

Boşanma sonrası geçimini sağlarken zorlanacak yani yoksulluğa düşecek eşe ödenen nafakadır. Yoksulluk nafakası alınabilmesi için yoksulluk nafakası talep eden eşin diğer eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olması şartı vardır. Çekişmeli boşanma davasında eşlerin kusurları kıyaslanır. Daha kusurlu olarak belirtilen eş yoksulluğa düşecek olsa da yoksulluk nafakası alamayacaktır. Yoksulluk nafakası en çok tartışılan nafaka çeşididir. Süresiz nafaka olarak da bilinir. Gerçekten de yoksulluk nafakası alan eş bir işe girmez yahut tekrar evlenmezse hayatı boyunca yoksulluk nafakası alabilir. Birkaç senelik bir evlilikten sonra ömür boyu yoksulluk nafakası alınabilmektedir. Yoksulluk nafakası ödemesinin ne zaman sona ereceği bilinemediği için süresiz nafaka olarak anılmaktadır. Pratikte kişinin evlenmesi, ya da evli gibi başkasıyla yaşamaya başlaması ya da işe girmesi ile son bulur. Aksi halde yoksulluk nafakası ödeyen kişi ölene kadar ya da yoksulluk nafakası alan kişi ölene kadar yoksulluk nafakası devam edecektir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka
Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka

İştirak Nafakası

Çocukların maddi ihtiyaçlarının karşılanması için verilen nafakadır.

İştirak nafakası çocukların maddi ihtiyaçları için ödenen zorunlu aylıktır. Eğitim, sağlık, beslenme, barınma ve sosyal aktiviteleri kapsar. Nafakalarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ödemelerin ispat edilmesidir. Nafaka bedellerinin açıklama yazılarak banka kanalıyla ödenmesi daha doğrudur. Ayrıca özel okul ücreti, kira ya da fatura ödenmesi de iştirak nafakasından mahsup edilmemektedir. Örnek vermek gerekirse çocuğa verilen nafaka miktarı 3 bin lira diyelim ve çocuğun özel okul ücreti 50 bin lira olsun. Nafaka ödeyen eşin çocuğun 50 bin lira olan okul parasını ödediğini varsayalım. Bu durumda ödenen 50 bin liralık özel okul ücreti 3 bin liralık nafakanın yerine geçmemektedir. 3 bin lira olan iştirak nafakasının da ayrıca mutlaka ödenmesi gerekir. Başka bir durumda 10 bin liralık kira ödendi diyelim, bu da iştirak nafakası yerine geçmez. Özel okul, kurs, kira, fatura gibi ödemeler ahlaki ödemeler olarak adlandırılacak ve nafaka borcunun azalmasına neden olmayacaktır. Bu nedenle nafakanın düzenli olarak banka aracılığıyla ödenmesini her zaman tavsiye ederiz. Normal şartlarda iştirak nafakası çocuğun 18 yaşına gelmesiyle son bulur ancak eğitim hayatı devam ediyorsa mahkemeden talep edilerek iştirak nafakası da devam edebilir.

Yardım Nafakası

Eşlerden birinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere verilen nafakadır.

Yardım nafakası kişinin bakmakla yükümlü olduğu altsoy, üstsoy ya da kardeşlere yönelik olarak, yardım almadığı takdirde yoksulluğa düşecek kişilerin olması halinde verilen nafaka türüdür.  Bu bahsedilen nafakaların her birinin artırılması ya da azaltılması mümkündür. Maddi koşulların değişmesiyle nafaka miktarı arttırılıp azaltılabilir. Örneğin nafaka yükümlüsü bir babanın kazancı çok arttıysa, maddi varlığında herhangi bir şekilde büyük bir artış olduysa nafaka miktarı arttırılabileceği gibi, çocuğun ihtiyaçlarının arttığı hallerde de nafakanın artırımı talep edilebilir. Nafaka ödeyen birinin maddi durumunda, kazancında bir azalma meydana geldiyse de nafakanın düşürülmesi talep edilebilir.

Nafaka hakkında dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Nafaka mutlaka açıklama yazılarak banka yoluyla ödenmelidir.
  • Nafaka ödenmemesi halinde tazyik hapsi söz konusu olacaktır.
  • Eğitim, servis, teknolojik alet alınması gibi nedenlerle yapılan ödemeler nafaka açıklaması yazılmadan gönderilmesi halinde “ahlaki ödeme” olarak nitelendirilecek ve ödenmesi gereken nafakanın yerine geçmeyecektir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka

Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka
Çekişmeli Boşanma Davalarında Nafaka

Boşanma davalarında deneyimli avukat ekibimiz yanınızda olacaktır.

Avukat Selda Toprak boşanma davalarında pratik çözümler üretmektedir, boşanma davalarında önleyici uygulamalar hakkında deneyim sahibidir.

Avukat Cem AKYAZI Adalet Bakanlığı Arabulucular Siciline kayıtlı uzman arabulucudur. Tarafların duygusal durumlarından uzaklaşarak menfaatlerine odaklanmalarını sağlama aşamasında yanınızda olacaktır.

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesinden pedagojik formasyon eğitimi almıştır.

Avukat Mücahit Ahmet TUMBUL 10 yıldan fazla mahkeme tecrübesi ile boşanma davalarınızda hukuki danışmanlıkta bulunacaktır.

Boşanma avukat ücreti için bilgi alabilirsiniz.

Bilgi için:  0212 706 90 30

Boşanma davasıyla ilgili makalemizi okumanızı öneririz.

Küçükçekmece Avukat – Google Haritalarımız için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir