Dava Nasıl Açılır?
Dava Nasıl Açılır? Sorusuna cevap verecek olursak davalar temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Ceza davaları ve hukuk davalarıdır. Ceza davaları suç duyurusu ile açılır. Hukuk davaları ise başvuru veya talep üzerine açılmaktadır. Bu yazımızda hukuk davaları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Dava Nasıl Açılır ?
Hukuk Mahkemelerinde dava açmak bir hak talep etmek anlamına gelmektedir. Bu hakkı bir kişiye ve kuruluştan talep edilebilir. Davalar yetkili ve görevli mahkemelere verilen dilekçeler ile açılmaktadır. Yargılamanın yapılabilmesi için harç ve gider masrafları mahkeme veznesine ödenmektedir. Dilekçe verilip harç masrafları ödendikten sonra mahkeme vermiş olduğunuz dilekçeyi esasına kaydedecek ve davanız açılmış olacak. Bu talepler doğrultusunda Mahkemeler detaylı şekilde araştırma yapıp değerlendirme sonucunda talep edilen hakkın verilmesine karar vermektedir.
Dava Açmak Kolay Mı?
Yukarıda belirttiğimiz gibi dilekçe ile dava açılmaktadır yani dilekçenin içeriği mahkemenin seyrini doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden dilekçe yazan kişi veya avukat açılan dava konusunda tecrübeli ve deneyimli birisi olmalıdır. Açılan dava usul ve esas kurallarına uymadığı zaman dava reddedilir ve dava açan kişi karşı tarafa maddi ödeme karşı vekalet ücreti ödemek zorunda kalabilir. Ayrıca reddedilen dava bir daha tekrardan açılamamaktadır.
Dava Açarken Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?
Avukat tutmak zorunlu değil. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi iyi bir dilekçe ve tecrübe sahibi değilseniz bir avukat ile dava takibi yapmanız daha sağlıklı ve güvenli olacaktır. Çünkü dilekçenin içeriği, davanın takibi, delillerin sunulması, itirazlar, temyiz başvurusu gibi detayları bir avukat aracılığıyla takip edilirse hata yapılması ve davanın reddedilmesini önleyebilir.
Dava açmak ücretlidir. Avukat tutmasanız bile dava açarken, yargılama harcı ve masrafları ödemelisiniz.
Dava Açmalı Mıyım, Açmamalı Mıyım?
İnsanlar haksızlığa uğradığını düşündükleri zaman bunu Mahkemelerde dava açarak bu durumun giderilmesini talep edebilirler. Anayasada bu hak güvence altına alınmıştır.
Dava açtığınız zaman haksızlığa uğradığınızı düşünmeniz ve davanın sizin lehinize göre sonuçlanacağını düşünmemelisiniz çünkü mahkemeler davaları mevzuata göre uygun karar vermektedirler. Burada yine yukarıda belirttiğimiz gibi tecrübeli ve deneyimli bir avukattan hukuki danışmanlık alarak dava açıp açmayacağınızı kararlaştırmalısınız.
Davayı Nerede Açmalıyım?
Davanın içeriği hangi mahkemede dava açacağınızı belirler. Bu yüzden görevli mahkemeyi ve yetkili mahkemeye tespit etmelisiniz. Bu tespiti yapamıyor olabilirsiniz ve bu konuda avukattan hukuki danışmanlık alabilirsiniz.
Diğer yazılarımız:
Arena Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu
Telefon: 0212 706 90 30