Evlenmeden önce alınan mallar, boşanmada paylaşılır mı?

Evlenmeden önce alınan mallar, boşanmada paylaşılır mı? En sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Boşanma davalarında uygulamada en çok gündeme gelen ve boşanma kararı alan eşlerin en çok merak ettiği soruların başında evlenmeden önce alınan malların boşanmada paylaşılıp paylaşılmayacağına ilişkindir.

Boşanmanın mali ve hukuki sonuçlarından birisi olan mal rejiminin sona vermesi ve mal rejiminin tasfiye edilmesine ilişkin kurallar, eşlerin hangi mal rejimine seçtiklerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bununla beraber 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanunumuz, yasal mal rejimi olarak “edinilmiş mallara katılma rejimini” kabul etmiştir. Buna göre eşler mal rejimi sözleşmesiyle seçimlik mal rejimlerinden birisini kendi aralarında uygulanmak üzere kabul etmedikleri sürece, eşler arasında yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacaktır. Bundan sonraki açıklamalarımız, edinilmiş mallara katılma rejimi dikkate alınarak yapılacaktır.

Mal rejimi sözleşmesi ve şartları yazımızı okumak için aşağıdaki linkte tıklayabilirsiniz.

Edinilmiş mallara katılma rejiminde, her bir eşin kişisel ve edinilmiş olmak üzere iki çeşit mal varlığı grubu bulunmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 219 maddesinde düzenlenen şekliyle Edinilmiş mal, her bir eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği mal varlığı değerleridir.

Evlenmeden önce alınan mallar, boşanmada paylaşılır mı?
Evlenmeden önce alınan mallar, boşanmada paylaşılır mı?


Edinilmiş mallar özellikler şunlardır:

1.Çalışmasının karşılığı olan edimler,

2.Sosyal Güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler.

3.Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,

4.Kişisel malların gelirleri,

5.Edinilmiş malların yerine geçen değerler.

Kişisel mallar ise TMK m. 220’de düzenlenmiştir. Buna göre Eşlerden yalnız birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya, Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, Manevi tazminat alacakları ve Kişisel malların yerine geçen (kaim) değerler eşin kişisel mallarıdır.

Boşanma kararından sonra eşler arasında mal paylaşımı esas itibariyle eşlerin edinilmiş mal varlığına dahil malları üzerinde yapılır. Kişisel mallar paylaşım dışında bırakılır.

Bu itibarla, evlenmeden önce eşlerden birisine ait olan ya da evlenmeden önce alınmış olan mallar boşanmadan sonra ait olduğu eşte kalmaya devam eder ve eşler arasında paylaştırılmaz. TMK m. 220 uyarınca kişisel malların yerine geçen kaim değerler de kişisel mal sayıldığından, örneğin eşlerden birisinin evlenmeden önce almış olduğu bir arabayı satarak bu satıştan elde ettiği para da kişisel mal sayılacağından, boşanmadan sonra eşler arasında paylaştırılmaz.

küçükçekmce halkalı boşanma avukatı
istanbul boşanma avukatı

İstanbul boşanma avukatı

Küçükçekmece boşanma avukatı

Arena Hukuk Bürosu

Avukat Cem AKYAZI aynı zamanda Adalet Bakanlığı’na bağlı arabulucudur, boşanma davalarınızda tecrübeleriyle yanınızda olacaktır.
Ayrıca Boğaziçi Üniversitesinden pedagojik formasyon eğitimi almıştır.

Avukat Mücahit Ahmet TUMBUL 10 yıldan fazla mahkeme tecrübesi ile boşanma davalarınızda hukuki danışmanlıkta bulunacaktır.

boşanma avukat ücreti için bilgi alabilirsiniz

Arena Hukuk Bürosu

Bilgi için:

0212 706 90 30

One Comment

  1. Murat Taşpınar dedi ki:

    Evlenmeden önce alınan mallar boşanmada paylaşılabilir mi veya çocuğa verilebilir mi ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir