Instagram’dan alışveriş yaptım, şikayet nasıl yapılır?
Instagram’dan alışveriş yaptım, ürün gelmedi, paramı iade etmediler, telefonlarını açmıyorlar, ne yapmalıyım? Instagram üzerinden EFT ile alışveriş yapıp, ne ürün ne de para iadesi alamayan kişiler nasıl şikayet edebilir? Instagram’dan alışveriş dolandırıcılık ile sonuçlanabilir.
Instagram’dan yapılan alışveriş sonrası ürünün gelmemesi ve karşınızda muhattap bulamamanız, paranızı iade alamamanız dolandırıcılık suçunu oluşturur. Dolayısıyla ilk yapmanız gereken suç duyurusunda bulunmaktır.
Instagram alışverişi suç duyurusu nasıl yapılır?
Dolandırıldığınız için suç duyurusundan iki farklı yolla bulunabilirsiniz. İlk olarak en yakın karakola giderek, para gönderdiğinizi gösteren banka dekontunuz ve alışveriş yapmayı istediğiniz ürün için olan ekran görüntüleri, internet sitesi varsa internet sitesi bilgileri, instagram ekran görüntülerini, mesajlaşmalar varsa mesajlaşmalarınızı çıktı alarak şikayetinize ek olarak eklemelisiniz. İkinci yol ise adliyeye giderek müracaat savcılığından suç duyurusunda bulunmaktır. Yine şikayetinize ek olarak yukarıdaki belgeleri eklemeniz gerekir. Karakoldan şikayetçi olmakla adliyeden şikayetçi olmak arasında bir fark yoktur. Vatandaş isterse karakoldan isterse adliyeden şikayet hakkını kullanır. Eğer karakola gittiğinizde sizi adliyeye yönlendirirlerse kanuni hakkınızı karakoldan kullanmak istediğinizi belirterek şikayetinizi yapabilirsiniz. Mutlaka şikayetinize ek belgeleri çıktı alarak yanınızda götürmenizi tavsiye ederiz. Instagram’dan alışveriş dolandırıcılık ile sonuçlanması halinde bahsedilen şekilde suç duyurusunda bulunmalısınız.
Tüketici hakem heyetine instagram’dan yapılan alışveriş için şikayet
Instagram’dan yapılan alışverişlerin tüketici hukuku kapsamında değerlendirilebilmesi için karşınızda bir esnafın ya da şirketin olması gerekir. Ancak çoğu kişi EFT ya da banka havalesi yoluyla alışveriş yapıyor. Gönderdikleri parayı şahıs hesaplarına yolluyorlar. Bu durumda karşınızda tüketici hukuku kapsamında bir uyuşmazlık yoktur. Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapsanız, devamında para iadesine ilişkin karar alabilirsiniz. Ancak kararın uygulanması çok zor olacaktır. Nitekim “minareyi çalan kılıfını hazırlar”, genellikle bu tarz olaylarda kullanılan banka hesaplarının sahiplerinin bilgisi dışında kullanılan hesaplar olduklarına rastlamaktayız. Böylece tüketici hakem heyetlerinden sonuç alınmayabilmektedir. Her şeye rağmen tüketici hakem heyetine de başvuru yapmanızda size bir zarar gelmez.
Instagram’dan alışveriş yaparak dolandırıldım avukat ücreti ne kadar?
Instagram üzerinden yaptığınız alışveriş neticesinde dolandırılmanız halinde avukatlık ücreti genel durumlarda uygulanan avukatlık ücreti ile aynıdır. Avukatlar davalara en az 20 bin TL civarında takip ettikleri düşünülürse, avukat tutmak zararınızı artırır. Haklı çıkmanız halinde avukat ücretinin karşı tarafça ödenmesi gibi bir bilgi tamamen yanlış bir bilgidir. Ancak durumunuzla alakalı bilgi almak için avukata danışmak isterseniz güncel danışma ücretleri 2-3 bin TL’dir . Instagram’dan alışveriş dolandırıcılık ile sonuçlanması halinde en azından avukata danışmanız çok doğru olacaktır.
Hukuk büromuzda danışmanlık hizmeti için ücret alınmaktadır. Avukata danışmak kanun kapsamında ücretlidir.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ EDEVLET BAŞVURU
Diğer yazılarımız :