Maaş Alamıyorum İşten Nasıl Çıkarım?

İşçinin çalışma amacı hakkı olan ücretin kendisine ödenmesidir. Maaş alamıyorum işten nasıl çıkarım? Sorusunun cevabı ise:

Maaş Alamıyorum İşten Nasıl Çıkarım
Maaş Alamıyorum İşten Nasıl Çıkarım

1-Çalışmanın sonlandırılması
2-İş görmekten kaçınması

Şeklinde iki seçenek hakkı vardır. Bu yazıda işçinin çalışmasını ücret alacağının ödenmemesi halinde sonlandırmasından bahsedilecektir.

İŞÇİNİN ÇALIŞMAYA SON VERMESİ

Maaş alamıyorum ne yapmalıyım? Kanun bu halde çalışmaya son verebilme hakkı tanımaktadır.

1-İşverene çalışmaya son verildiğinin bildirilmesi

Kanundan kaynaklı olarak işçinin işe son verme hakkı olsa da işverene bildirim şartı vardır. İşverene yapılan bildirimin davada ispat edilmesi gerekir. Aksi halde işveren devamsızlık tutanakları tutarak işçiyi devamsızlık nedeniyle işten çıkardığını iddia edecektir.

2-Arabuluculuğa başvurulması

Maaşını alamayan işçinin polise ya da SGK’ya başvurarak ücretinin ödenmesini talep hakkı maalesef yoktur. İşçilik alacağını alabilmek için iş davası açılması gerekmektedir. İş davası açılmadan önce de mutlaka arabuluculuğa başvurulması gerekir. Arabuluculukta işçilik alacaklarınızın hesap edilerek işveren ya da işveren avukatına iletilmesi gerekecektir. Uygulamada avukatı olan işçilerin anlaşma olasılıkları daha yüksektir. Avukatı olan işçinin dava açarak yoluna devam edeceği işverence de kabul görmektedir.

Arabuluculukta pazarlık usulü ile ilerlenebilmekte, işçi alacağından daha azını almaya razı olabilmektedir. Dava süreci aşağıda anlatılacağı üzere zaman almakta ve enflasyon karşısında işçinin alacağı eriyebilmektedir.

3-Dava açılması

İş davası açılması için arabuluculuk aşamasının tamamlanması gerekir. İş davası açılması halinde işçilik alacaklarının hesaplanmış olması, hangi alacakların ispat edilebileceği gibi konular çok önemlidir. Mutlaka davanın uzman iş hukuku avukatı ile açılmasında hak kaybına uğramamak adına önemi vardır.

4-İş davasında dava süreci

İş davalarında işçi tarafın iddia ettiği alacak kalemleri için tanık ve evrak gibi incelemeler yapılır. Tanıkların alacak kalemlerinin ispatında önemi çok büyüktür. Tanıklar da dinlendikten sonra bilirkişi hesaplamaları yapılır. Bu süreç uygulamada bir yıl civarında bir süre alabilmektedir.

İlk derece olan iş mahkemesinde davanın sona ermesi ile işçi alacağına hemen ulaşabileceği gibi, itiraz edilmesi ve işçilik alacağına dair teminat sunulması halinde üst mahkemede inceleme yapılır.

İkinci derece olan bölge mahkemesinde yapılacak incelemeden sonra işçi alacağına kavuşabilmektedir.

5-Davada ne gerekli?

İş davalarında özellikle tanık beyanları çok önemlidir. İşçi mutlaka tanık delilinden faydalanmalıdır. Ayrıca her iddianın mahkemede ispatlanması gerekir.

6-İş davalarında haklılığın ispat edilmesi

İş hukuku çalışan avukatlarla hem arabuluculuk hem de dava sürecini yönetmeniz hak kaybına uğramamanız açısından çok önemlidir. İş davası avukatı ile ücret konusunda da tüm hususları ve olasılıkları konuşarak tam olarak anlaşmanız çok önemlidir. Güven duyacağınız bir iş hukuku avukatı ile çalışmanız psikolojik olarak da sizi rahatlatacaktır.

İş hukuku ana çalışma alanlarımızdandır.

Diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.

Arena Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu

Arena Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu
Arena Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu

Avukat Mücahit Ahmet TUMBUL 10 yıldan fazla mahkeme tecrübesi ile boşanma davalarınızda hukuki danışmanlıkta bulunacaktır.

İş uyuşmazlıkları nedeniyle dava açmak istiyorsanız Arena Hukuk Bürosu bünyesinde çalışan Uzman Avukatımız Mücahit Ahmet Tumbul ile görüşerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bilgi için:  0212 706 90 30

İŞVEREN PATRON MAAŞ VERMEZSE HAKLARIM NELERDİR? Yazımızı okumanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

Küçükçekmece Avukat – Google Haritalarımız için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir