Maaş Almayan İşçinin İş Yapmaktan Kaçınma Hakkı

Maaş Almayan İşçinin İş Yapmaktan Kaçınma Hakkı

Maaş almayan işçinin iş yapmaktan kaçınma hakkı vardır bunun şartlarını ise maaş ya da ücret alacağı 20 gün boyunca olağanüstü bir durum olmamasına rağmen ödenmeyen işçinin iş yapmaktan kaçınma hakkı doğacaktır.

Maaş almayan işçinin iş yapmaktan kaçınma hakkı
Maaş almayan işçinin iş yapmaktan kaçınma hakkı

Tahmini okuma süresi 4 dakika

20 gün kuralı

İşçinin maaşının ya da ücret alacağının 20 gün boyunca ödemesinin gecikmesi halinde işçi iş görmeyi reddederek iş bırakabilir.

Olağanüstü bir durum mücbir sebep olmamalıdır

Mücbir sebep olarak değerlendirilebilecek bir durum olmadan maaş ya da ücret ödemesinin yapılmıyor olması gerekir. Şirketin maddi zorluğa düşmüş olması, ödemelerini alamıyor olması, patronun parasının olmadığını belirtmesi mücbir sebep olarak değerlendirmeyecektir.

İşçi işten çıkarılamaz

İşçinin ücretini 20 gün gibi bir süredir alamaması ve neticesinde iş görmekten kaçınması halinde işveren tarafından işten çıkarılması yasaklanmıştır.

İşçinin yerine yeni işçi alınamaz

Alacağını alamayan işçinin iş bırakması halinde, işin durması nedeniyle işçinin yerine yeni işçi alınamaz.

Grev olarak değerlendirilemez

Birden fazla işçinin grup olarak maaşını alamaması neticesinde topluca iş görmekten kaçınması halinde bu durum grev olarak değerlendirilemez.

Ödenmeyen kısım cüzi olmamalıdır

Ayrıca işçinin ücretinin büyük bir kısmı ödenmiş ancak cüzi miktarı ödenmemiş ve işçi bu cüzi miktar için iş bırakıyorsa bu durum hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilecektir.

İş görmekten kaçınılan süre için işçilik alacağı doğmaz

İş görmekten kaçınan işçinin çalışmış gibi bir ücret alacağı doğmayacaktır. İlgili kanun maddesi aşağıya eklenmiştir.

Maaş Almayan İşçinin İş Yapmaktan Kaçınma Hakkı
Maaş Almayan İşçinin İş Yapmaktan Kaçınma Hakkı

İş Kanunu Madde 34

Ücretin gününde ödenmemesi Madde 34 – Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez.

Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.

İş hukukuyla ilgili diğer yazılarımızı okumanızı öneririz.

Arena Hukuk ve Arabuluculuk Bürosu

İş Kanunu Madde 34 İşçinin Maaşının Gününde Ödenmemesi
İş Kanunu Madde 34 İşçinin Maaşının Gününde Ödenmemesi

Avukat Mücahit Ahmet TUMBUL 10 yıldan fazla mahkeme tecrübesi ile boşanma davalarınızda hukuki danışmanlıkta bulunacaktır.

İş uyuşmazlıkları nedeniyle dava açmak istiyorsanız Arena Hukuk Bürosu bünyesinde çalışan Uzman Avukatımız Mücahit Ahmet Tumbul ile görüşerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bilgi için:  0212 706 90 30

Küçükçekmece Avukat – Google Haritalarımız için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir