Nafaka davası avukatı
Nafaka davası avukatı ne gibi işlemler yapar bu yazımızda bunu öğreneceğiz.
Nafaka davası; Birikmiş nafakanın nafaka yükümlüsünden alınması ve nafaka miktarının artırılması şeklinde, halk arasında iki farklı kullanımı vardır.
1.Birikmiş nafakanın alınması
Uygulamadan ödenmeyen ya da eksik ödenen nafakalarla sıkça karşılaşılmaktadır. Birikmiş halde geçmişe dönük olarak nafaka alacağının bulunması halinde icra takibi yapılmadan nafakaların tahsili pek mümkün olmamaktadır. Nafaka borcunun ödenmemesinin yaptırımı hapis cezasıdır. Ancak hukuki işlerin kendiniz tarafından yürütülmesi ne yazık ki oldukça zordur. Böyle bir durumda mutlaka bir avukattan destek almanızı öneririz. Maddi gücünüz yeterli değilse barodan bir avukat talep edebilirsiniz. Barodan avukat tercih etmiyorsanız anlaşacağınız avukata maddi durumunuzu anlatarak daha uygun fiyatla hukuki sürecinizin tamamlanması konusunda görüşebilirsiniz.
2.Nafakanın artırılması
Nafakanın artırılması yine mahkemeden talep edilmesi halinde mümkün olacaktır. Nafakanın artırılmasını sağlamak için maddi durumlarda yaşanan değişikliklerin belirtilerek nafaka miktarının yetersiz kaldığını açıkça belirtmek gerekir. Hatta makbuz, fiş gibi giderleri gösteren evrakların sunulması faydanıza olacaktır.
3.Nafaka türleri
Nafaka çocuklara ve maddi zorluk içerisinde olan eşe verilir. Nafaka boşanma davası devam ederken “tedbir nafakası” olarak adlandırılır. Boşanma kararının alınmasının ardından çocuklar için “iştirak nafakası”, eş için “yoksulluk nafakası” adı altında belirlenmektedir.
4.Yoksulluk nafakası alabilir miyim?
Uygulamada çokça karşılaştığımız sorulardan biri de kadın eşlerin yoksulluk nafakası alıp alamayacaklarını merak etmeleridir. Eğer kadın eş çalışmıyorsa ve maddi ihtiyaçları bulunuyorsa, bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için aile mahkemesi tarafından yoksulluk nafakasına hükmedilir.
5.Ne kadar nafaka alırım?
Ne kadar nafaka alınacağı nafaka verilecek kişinin maddi ihtiyaçları ve nafaka yükümlüsünün maddi koşulları gözetilerek belirlenir. Nafaka miktarını aile mahkemesi hakimi takdir eder. Nafaka miktarına ilişkin standart bir düzenleme yoktur.
NAFAKA NE KADAR yazımızı okumanızı öneririz.
6.Çalışmayan nafaka öder mi?
Yine sık karşılaşılan durumlardan biri de erkeğin boşanma esnasında sigortadan çıkması ve resmi bir gelirinin olmaması sorunudur. Böyle durumlarda dahi nafakaya hükmedilecektir. Hatta işsiz görünen erkek nafaka ödememesi halinde hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
7.Nafaka için avukatı tutmalı mıyım?
Hem birikmiş nafakanın alınması hem de nafaka miktarının artırılması için mutlaka bir avukat tutmalısınız. Nafaka süreçleri karmaşık süreçler olup kendi kendinize takip etmeniz oldukça güç olacaktır.
8.Nafakanın sona ermesi
Çocuklar için ödenen iştirak nafakası çocuğun reşit olması ve eğitimine devam etmiyor olması ile son bulacaktır. Ancak eğitim devam ediyorsa 18 yaşını geçen çocuk için de nafaka ödenmeye devam edilecektir.
Eş için ödenen yoksulluk nafakasında ise eşin işe girmesi ya da tekrar evlenmesi gibi durumlarda yoksulluk nafakası ödemesi durdurulur.
9. 10000 TL maaşa ne kadar nafaka çıkar?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi nafaka aile mahkemesinin takdirinde olarak, nafaka borçlusunun maddi koşulları ve nafaka ödenecek kişinin ekonomik gereksinimleri gözetilerek belirlemektedir. Çocuk sayısının ya da çocuk olmamasının da nafaka miktarında etkisi olacaktır. Genelleme yapacak olursak aralık 2022 itibariyle 10.000 TL maaş alan biri 2 çocuk sahibi ve çalışmayan bir eşi olduğu örneğinden hareketle çocuk başı 1.000 – 2.000 TL ve eş için de 1.000-2.000 TL arasında bir nafaka ödeyecektir. Evin kirada olması gibi durumların varlığı halinde nafaka daha yüksek çıkacaktır.
MAHKEME NE KADAR NAFAKA VERİR yazımızı okuyabilirsiniz.
Kadın Boşanma Avukatı talebinizi iletebilirsiniz.
Avukat Cem AKYAZI boşanma davalarınızda deneyimiyle ve psikolojik destek vererek yanınızda olacaktır.
Avukat Mücahit Ahmet TUMBUL 10 yılı aşkın hukuk mahkemeleri tecrübesi ile boşanma davalarınızda deneyimlerini sizinle paylaşacaktır.
Anlaşmalı boşanma avukat ücreti hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bilgi için: 0212 706 90 30
Boşanma davasıyla ilgili makalemizi okumanızı öneririz.