Eşin Borçları Nedeniyle Mallarımızı Ayırabilir miyiz

Eşin Borçları Nedeniyle Mallarımızı Ayırabilir miyiz?

Eşlerden birinin borçları nedeniyle diğer eşin tedirgin olması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Uygulamada bilindiği üzere evlilik esnasında hangi eşin kazancıyla alındığına bakılmaksızın edinilen mallar eşlerin ortak malı sayılmaktadır.

Örneğin maaşlarınızı biriktirerek evliyken bir araba aldınız. Bu arabanın yarısı hukuken eşinizin malı sayılacaktır.

Eşlerden birinin mahkemeye başvurarak 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 206. Maddesi uyarınca olağanüstü mal rejimine geçme talebi bu gibi durumlar düşünülerek medeni kanuna eklenmiştir.

C. Olağanüstü mal rejimi 

I. Eşlerden birinin istemi ile 

1. Karar

Madde 206– Haklı bir sebep varsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir.

Özellikle aşağıdaki hâllerde haklı bir sebebin varlığı kabul edilir:

1. Diğer eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması,

2. Diğer eşin, istemde bulunanın veya ortaklığın menfaatlerini tehlikeye düşürmüş olması,

3. Diğer eşin, ortaklığın malları üzerinde bir tasarruf işleminin yapılması için gereken rızasını haklı bir sebep olmadan esirgemesi,

4. Diğer eşin, istemde bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermekten kaçınması,

5. Diğer eşin sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksun olması. Eşlerden biri ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun ise, onun yasal temsilcisi de bu sebebe dayanarak mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilir.

2. Yetki

Madde 207– Yetkili mahkeme eşlerden herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

3. Mal ayrılığına geçişten dönme

Madde 208– Eşler, her zaman yeni bir mal rejimi sözleşmesiyle önceki veya başka bir mal rejimini kabul edebilirler. Mal ayrılığına geçişi gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine eski mal rejimine dönülmesine karar verebilir.

Eşlerden biri diğer eşin borçlarından haberdar olmasıyla birlikte, borçların miktarı hakkında tam bilgi sahibi olamayabilir. Borçlu olan eş ne kadar borcu olduğunu eşinden saklayabilir. Bu gibi durumlar düşünülerek kanuna eklenmiş bu maddelerle şöyle bir yol izlenir:

1-Bborçlardan tedirgin olan eş mahkemeye başvurarak mal ayrılığı rejimine geçilmesini ve o tarihe kadar edinilen malların tasfiye edilmesini mahkemeden talep eder.

2-Mal ayrılığı rejimine geçilmesiyle birlikte daha önce edinilmiş malların tasfiye edilmesi de yine mahkemeden istenir. Bu iki istek birlikte yapılabileceği gibi mal ayrılığına karar verilmesinin ardından tasfiye için yeni bir dava açılabilir.

3-Mahkeme mal ayrılığı ve tasfiye talebinin bir arada yapılması halinde, tasfiye talebini mal ayrılığı rejimine geçiş talebinden ayırıp, önce mal ayrılığı rejimine karar verecek sonra da tasfiye davasını görmeye devam edecektir.

Diğer Yazılarımız:

Evlilikte Hangi Mallar Kişisel Maldır?

Babanın Çocukla İstediği Zaman Görüşmesi Anlaşmalı Boşanma

Evlilikte Hangi Mallar Ortaktır?

Geçmişe Yönelik Mal Ayrılığı Sözleşmesi, Evlilik Sözleşmesi Yapılabilir mi?

Ayrıntılı bilgi için : 0532 263 86 59

Küçükçekmece Avukat – Google Haritalarımız için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir