Evlilikte Hangi Mallar Ortaktır

Evlilikte Hangi Mallar Ortaktır?

Evlilik birliği içinde edinilen mallar çoğu durumda eşlerin ortak malı sayılır. Örneğin maaşlarınızı biriktirerek bir araba aldınız. Evlilik birliği içinde diğer eş hiçbir katkı yapmadıysa dahi maaşlarınızla aldığınız bu arabanın yarısı eşinizin sayılacaktır. Peki hangi mallar ortak sayılır?

Bu sorunun cevabı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 219.maddesinde açıklanmıştır.

II. Edinilmiş mallar

Madde 219– Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.  Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır: 

1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,

2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,

3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,

4. Kişisel mallarının gelirleri,

5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.

Bu haliyle hangi malların edinilmiş mal olduğunun anlaşılması vatandaşlar için oldukça zordur. Netice itibariyle kişiler hayatlarında ilk defa böyle durumlarla karşılaşırlar. Genel hatlarıyla herkesin anlayabilmesi için örneklerle devam etmekte fayda vardır. Aşağıdaki örnekler incelendiğinde hangi malların edinilmiş mal olduğu kafanızda çok daha iyi anlamlanacaktır.

Örnek-1: Evlenmeden önce eşlerden birinin evi var ancak ev krediyle alınmış. Evlilik esnasında ödenen kredilerin evin bedeline oranı evlilik birliği içinde edinilmiş mal kabul edilir. Diyelim ki evin %50 si krediyle alınmış, bu kredilerin %20’si evliyken ödenmiş. Evin %20’si evli eşlerin ortak malı kabul edilir. Dolayısıyla bu evin %10’u eşlerden birinin kalan %90’ı ise diğer eşin kabul edilir.

Örnek-2: Çalışmanın karşılığı olan edinimler. Örneğin eşlerden bir çalışmıyor fakat diğer eş maaşlarını biriktirerek bir ev aldı. Bu evin bedeli tamamen evlilik esnasındaki kazançlarıyla alındı. Bu durumda ev yarı yarıya eşlerin malı sayılır.

Örnek-3: Sosyal yardım ve sosyal güvenlik kuruluşlarından yapılan ödemelerde farklı bir hesaplama yöntemi vardır. Bireysel emeklilik, OYAK, emeklilik ikramiyesi gibi güvencelerin ödemeleri edinilmiş maldır fakat hesaplama yöntemleri farklıdır.

Örnek-4: İş kazası gibi nedenlerle alınan maluliyet tazminatları da eşlerin ortak malı sayılır ancak hesaplama yöntemi farklıdır, birçok durumda yarı yarıya bir ortaklık olmayacaktır.

Örnek-5: Miras olarak kalmış ev ortak mal değildir ancak miras malı evin kira geliri ortak mal sayılır.

Örnek-6: Evlenmeden önce eşlerden birinin şirketi o eşin kişisel malıdır. Ancak bu şirketin evlilik esnasında kazandığı gelirler eşlerin ortak malı olacaktır. Örneğin erkek eşin bir şirketi var, evlenmeden önce kurulmuş fakat evlilik esnasında bu şirket elde ettiği kazançla ev, dükkan, araç gibi kazanımlar elde etti. Bu kazanımlar evlilik esnasında olduğu için edinilmiş yani eşlerin ortak malı olarak kabul edilecektir.

Özetle kişisel olarak kabul edilmeyen mallar ortak mal olarak kabul edilir.

Diğer Yazılarımız:

Evlilikte Hangi Mallar Kişisel Maldır?

Babanın Çocukla İstediği Zaman Görüşmesi Anlaşmalı Boşanma

Eşin Borçları Nedeniyle Mallarımızı Ayırabilir miyiz?

Geçmişe Yönelik Mal Ayrılığı Sözleşmesi, Evlilik Sözleşmesi Yapılabilir mi?

Ayrıntılı bilgi için : 0532 263 86 59

Küçükçekmece Avukat – Google Haritalarımız için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir