Anlaşmalı Boşanma (2025)
Anlaşmalı boşanma eşlerin evliliklerini bütün hukuki sonuçlarda anlaşarak sona erdirdiği hukuki süreçtir. Aile mahkemelerine ya da aile mahkemesi olmayan bölgelerde asliye hukuk mahkemelerine başvurarak anlaşmalı boşanma sağlanmaktadır.
Anlaşmalı boşanmada eşler bir dava dilekçesi ve bir protokol ile mahkemeye başvururlar. Anlaşmalı boşanma dava dilekçesinde tarafların anlaştıkları ifade edilir. Bu dilekçenin ekinde ise anlaşmalı boşanma protokolü olması gerekir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde eşlerin evlilik birliği içinde edindikleri malları nasıl paylaştıkları ya da nasıl paylaşacakları, tazminat ve nafaka taleplerinin olup olmadığı, ortak konut varsa burada kimin yaşamaya devam edeceği, çocuk varsa velayetinin kimde olacağı ve diğer tarafın çocuk ya da çocuklarla hangi zamanlarda kişisel ilişki kuracağı hususlarına yer verilmelidir.
Anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma davasına göre çok daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Özellikle çocuk sahibi olan eşlerin anlaşmalı boşanması psikolojik açıdan hem çocukları hem de eşleri daha az yıpratır. Anlaşmalı boşanma dostane bir çözüm yoludur. Eşlerin duygusal tepkilerden uzak durarak menfaatlerine odaklanmaları anlaşmalı boşanmanın sağlanması için önemlidir.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Şartlar Nelerdir?
-Evliliğin 1 yıl sürmüş olması
-Boşanma protokolünün hakim tarafından onaylanması
-İki eşin aynı anda mahkemede bulunarak anlaşmalarına göre boşanma beyanı
Anlaşmalı boşanmanın sağlanabilmesi için evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir. 1 yılın hesaplanması dava açılış tarihine göre belirlenir. Dava açıldığı anda evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekir. Eğer evlilik 1 yıl sürmemişse anlaşmalı boşanma davası süreden dolayı reddedilecektir.
Anlaşmalı boşanmanın sağlanabilmesi için ayrıca nafaka, tazminat, mal paylaşımı, ziynet eşyalarının teslim edilmiş olması gibi hususlarda tam bir anlaşmanın sağlanmış olması gerekmektedir. Belirtilen bu hususlardan birinin belirlenmesi dahi hakime bırakılmaz. Eğer anlaşma sağlanmayan bir husus varsa mahkeme hakimi anlaşmalı boşanmayı çekişmeli boşanmaya çevirecektir.
Son olarak yapılan anlaşmanın boşanacak olan eşler tarafından bizzat mahkemede ve hakim huzurunda onaylanması gerekir. Anlaşmalı boşanmada eşler birlikte aynı duruşmada hakim huzuruna çıkmalıdır.
TMK 166/3 Anlaşmalı Boşanma
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Ne Kadardır?
Anlaşmalı boşanma sonrası ödenecek nafakanın belirlenmiş olması gerekir. Nafakanın hakim tarafından belirlenmesi mümkün değildir. Eğer eşler anlaşmalı boşanma sonrası nafaka miktarında anlaşma sağlayamıyorsa anlaşmalı boşanmaları söz konusu olmayacaktır. Bu durumda çekişmeli boşanma davası ile süreç devam eder.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Nasıl Belirlenir?
Anlaşmalı boşanmanın temeli her konuda anlaşılmış olmasıdır. Nafaka da bunlardan biridir. Anlaşmalı boşanacak eşlerin nafaka miktarını belirlerken ekonomik durumlarını ve boşanma sonrasında oluşacak maddi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması gerekir. Nafaka eş için ayrı çocuk ya da çocukların her biri için ayrıca belirlenir. Nafaka ödenmeyeceği hususunda tarafların anlaşması mümkündür. Eşlerden biri diğerine nafaka ödemeyebilir. Çocuklar için ise durum farklıdır. Sembolik bir miktar da olsa çocuklar için bir nafakanın belirlenmesi doğru olacaktır. Çocuklar için nafaka ödenmeyeceği hususunda yapılan anlaşmalarda, hakim anlaşmayı uygun görmeyebilir.
Anlaşmalı boşanmada eşe nafaka ödenmeyeceği hususunda anlaşılmışsa, anlaşmalı boşanmanın sonrasında nafaka talebiyle bir eş diğer eşe karşı dava açsa da davası kabul olmayacaktır. Başka bir deyişle eşe anlaşmalı boşanmada nafaka verilmediyse, anlaşmalı boşanma sonrası da o eşin nafaka talep etme hakkı olmayacaktır.
Anlaşmalı Boşanmada Çocukların Durumu
Anlaşmalı boşanmada çocukların velayetinin kimde olacağı tarafların anlaşmış olması gereken bir diğer konudur. Çocukların velayeti anneye ya da babaya bırakılabilir. Velayetin hem annede hem babada olduğu ortak velayet şeklinde kalması da mümkündür. Buradan anlaşılması gereken velayetin anne varsa annede, baba varsa babada olması değildir. Velayet hakkı anne ve baba bir arada olduğunda kullanılabilir. Anne ve baba bir arada ve ikisi birlikte velayet hakkının sahibidir. Örneğin anne çocuğu okula yazdırmak istedi fakat baba başka bir okula yazdırmak istedi, böyle bir durumda anne ve babanın mutlaka anlaşma halinde olmaları gerekir. Zaten anlaşmama nedeniyle boşanan çiftlerin her konuda anlaşması beklenmeyeceği için ortak velayet beraberinde birçok sorun da getirecektir.
Ortak velayet anne ve babanın velayet hakkına birlikte sahip olmaları nedeniyle uyuşmazlıklara sebep olan ve devamında velayet davalarının açılmasına neden olan bir durum olarak karşımıza gelebilmektedir. Sorunların en aza indirilmesi adına velayetin anne ya da babadan birine verilmesi daha doğru olacaktır.
Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı
Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımının yapılması eşlerin takdirindedir. Evlilik birliği içinde edinilmiş malların paylaşılması söz konusu olacağı için çoğu zaman eşler arasında mal paylaşımı noktasında sorunlar oluşur. Tam anlamıyla bir mutabakata varılabilmesi için edinilmiş malların iki eşit parçaya bölünmesi tavsiye edilir. Örneğin iki parçaya ayrılan mallar için eşlerden birinin iki parçaya ayırma işlemini yapması, diğerinin de alacağı parçayı seçmesi yaratıcı bir çözüm olabilir.
Eşlerden birinin hiçbir kazancının olmaması, ailenin tüm kazancının bir eşin çalışmasıyla elde edildiği anlamına gelmez. Maddi kazanca etkisi olmayan eş muhtemelen ev işleriyle ve çocukların ihtiyaçlarıyla ilgilendiği için kanun koyucu, eşlerden kimin kazandığına bakılmaksızın, aile mal varlığının boşanma halinde yarı yarıya paylaşılmasını uygun görür.
Her ne kadar yarı yarıya paylaşım kanunlarda yer alsa da anlaşmalı boşanmada bu şekilde bir anlaşmaya varılması gerekmez. Örneğin eşlerden biri bütün mal varlığını alırken diğer eş ceketini alıp evden çıkabilir.
Anlaşmalı boşanmayı hedefleyen çiftlerin mal paylaşımında göz önünde bulundurması gereken temel unsur ihtiyaçlar olmalıdır. Örneğin çiftlerin sadece bir evinin olduğu düşünülürse ve annenin çocuklarla hayatına devam edecek olması halinde, anne savurgan da değilse ve zaten kuvvetle muhtemel ev kendisine de kalsa çocuklarına miras olarak bırakacağı düşünülüyorsa bu ev anneye bırakılabilir.
Yine bir başka örnek vermek gerekirse, paylaşılabilecek sadece bir ev varsa ve yarı yarıya paylaşım isteniyorsa, çocuklarla bu evde yaşamaya devam etmesi düşünülen anneye bu evden faydalanma hakkı verilebilir. Böylelikle anne evin tamamını satamayacak fakat baba da maddi ihtiyacı doğması halinde, her ne kadar evin yarısı kendisinin olsa da anneden evi boşaltmasını isteyemeyecek durumda olacaktır. Bu tarz durumlar her olayın özelinde düşünülmesi gereken hususlardır ve bu şekilde farklı çözüm yolları bulunabilir.
Anlaşmalı Boşanmada Düğün Altınları
Bilindiği üzere düğünde takılan altınlar kadının hakkı olarak düşünülür. Uygulamada ise düğün altınları aile ihtiyaçları için ya da mülk edinmek için evlilik sonrası bozdurularak kullanılmış olabilir. Anlaşmalı boşanmada varılan anlaşma düğün altınlarının durumunu belirler. Düğün altınları anlaşmalı boşanma protokolüne yazıldıysa ve bu konuda kadın eş tarafından bir talep yoksa, bu haktan feragat edildiği sonucuna ulaşılır ve dava konusu edilse de açılan dava kabul olmayacaktır.
Boşanma Avukatının Baktığı Davalar Nelerdir?
Boşanma avukatı:
- Anlaşmalı boşanma: Boşanmanın anlaşmayla sonuçlandığı ve tarafların öngöremediği sonuçları olmayan davalardır. Evliliğin hukuki sonuçları taraflarca ortak olarak belirlenir ve üzerinde tam bir anlaşma sağlanır.
- Çekişmeli boşanma: Çekişmeli boşanmada taraflar karşı taraflarının evlilikteki kusurlarını ispat etmeye çalışırlar. Bu davalarda eşlerin kusurları birbiriyle yarışır denmesi doğru olacaktır. Az kusurlu taraf çok kusurlu olan taraftan tazminat almaya hak kazanacaktır. Tazminat eşlerin maddi durumlarına göre hakim tarafından belirlenecektir.
- Düğün takıları (Ziynet alacağı) davaları: Düğünde takılan takıların kadın tarafından alınmamış olması halinde yahut erkeğe emanet edilmiş ve iade edilmemiş olması halinde açılan davalardır.
- Velayet davaları: Velayet davalarında çocuğun velayetinin kimde kalacağı belirlenir. Örneğin anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma sonrası eşlerden birine bırakılan velayet aradan makul sürenin geçmesiyle diğer eş tarafından dava açılarak talep edilebilir. Bu davalarda çocukların menfaatleri gözetilir. Çocukların yaşı da kendilerini ifade edecek durumdaysa onların da fikirleri alınır. Bu davalar velayetin durumunun belirlenmesiyle sonuçlanır.
- Mal paylaşımı davaları: Evlilik birliği içinde edinilmiş malların paylaşılması amacıyla açılan davalardır. Bu davalarda banka kayıtları, tapu kayıtları, taşınır mal kayıtları önemli rol oynar. Evlilik içinde edinilmiş mallar paylaşılır. Bu paylaşım bir tarafın para alması bir tarafın mal alması şeklinde olabileceği gibi, paranın paylaşılması ve malın hisselerinin bölüşülmesi şeklinde de olabilir. Mal paylaşım davalarında evlilik birliği içinde seçilmiş bir mal rejimi varsa, bu mal rejimine göre paylaşım yapılacaktır. Bir mal rejimi seçilmediyse 2002 yılı sonrası bütün evliliklerde yarı yarıya şeklinde paylaşım yapılmaktadır.
- Nafakanın artırılması, nafakanın azaltılması, nafakanın kaldırılması davaları: Nafaka çocuklara ya da boşanmayla ekonomik zorluğa düşecek eşe verilmektedir. Eğer maddi ihtiyaçlarda bir değişiklik olduysa nafaka miktarının değiştirilmesi istenecektir. Aynı şekilde eğer nafaka alan kişilerin nafakaya ihtiyaç duymayacağı bir durum varsa nafakanın kaldırılması ya da azaltılması talep edilmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Avukatın Rolü
Anlaşmalı boşanma evliliğin hukuki olarak sonlandırılması anlamına geldiği için, mutlaka hukuki destek alınması gereken bir konudur. Anlaşmalı boşanma davaları diğer davalara göre daha az avukatlık ücreti alınan bir dava türüdür. Mutlaka hukuki destek alınması hem maddi açıdan tarafların hak kaybına uğramamasını hem de manevi açıdan hukuki durumun farkında olarak daha iyi bir psikolojiyle sürecin yürütülmesinde etkili olacaktır.
Anlaşmalı boşanma sonrası çok iyi düşünülerek sürecin planlanması ve anlaşma metninin yazılması önemlidir. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için evliliğin tüm hukuki sonuçlarının belirli olması gerekir. Eksik bir protokol hakim tarafından kabul edilmeyecektir. Hem zaman hem vakit kaybına uğramamak anlaşmalı boşanma avukatı tutmanın en önemli nedenidir.
Anlaşmalı Boşanmada Bir Tarafın Avukat Tutması Yeterli mi?
Anlaşmalı boşanma avukatı aynı zamanda bir arabulucu gibi hareket edebilir. Taraflar bir avukata giderek anlaşmalı boşanmak istediklerini belirtip, avukatın bir arabulucu gibi görev yapmasını talep edebilirler.
Anlaşmalı boşanma avukatı sadece bir tarafça tutulduysa, diğer tarafın mutlaka bir avukat tutmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Eğer anlaşma şartları kabul ediliyorsa, gerekli hukuki işlemleri yapan bir avukatın varlığı yeterli olabilir. Ancak hak kaybına uğramamak adına her iki tarafın avukatının olması daha doğru olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Avukatını Devlet Verir mi?
Anlaşmalı boşanma avukatı devlet tarafından sağlanması koşullara bağlıdır. Adli yardıma başvurarak, çalışmıyorsanız ve hiç malvarlığınız yoksa avukat talep ederek anlaşmalı boşanma avukatı ile sürece devam edilmesi mümkündür. Adli yardım sürecinin şartlarının oluşması ve ardından avukat görevlendirilmesinin beklenmesi genelde çok mümkün olmaz. Bu sebeplerle çoğunlukla anlaşmalı boşanma avukatının ücreti taraflarca ödenerek özel vekalet ilişkisi ile anlaşmalı boşanma avukatı tutulmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası açmak için bir dava dilekçesi ve anlaşma şartlarını içeren bir protokolün hazırlanmış olması gerekir. Avukatsız olarak bu evrakların hazırlanmasını tavsiye etmemekle birlikte, adliye hukuk tevzi bürosundan evraklar sunularak, kimlik fotokopinizle birlikte dava açılmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasının avukat aracılığıyla açılması için anlaşmalı boşanma avukatı adına bir boşanma vekaleti vermeniz gerekir. Sonrasında anlaşmalı boşanma avukatı tüm belgelerinizi hazırlayarak sizin adınıza davayı açacaktır. Anlaşmalı boşanma için her iki eşin de duruşmaya giderek mahkeme huzurunda anlaşmayı kabul ettiğini ve bu şartlarda boşanmak istediğini beyan etmesi yeterli olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davası E-devlet’ten Açılır mı?
Anlaşmalı boşanma davası E-devlet’ten açılmaz. E-devlet şifresi ile giriş yapılan UYAP Vatandaş Portal’dan açılabilir. Ancak buraya yüklenecek belgelerin elektronik imzalı olması gereklidir. Dolayısıyla eğer elektronik imza sahibi değilseniz buradan da anlaşmalı boşanma davası açılmaz. Elektronik imzanızın olması halinde, elektronik imzalı dava dilekçesi ve anlaşma protokolünün sisteme yüklenmesi, harç ve masrafların yatırılmasıyla boşanma davası açılabilir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
Anlaşmalı boşanma dilekçesi için tıklayabilirsiniz.
KÜÇÜKÇEKMECE NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE /İSTANBUL
DAVACI : İsim, soyisim, TC no,
ADRES : ….
VEKİLİ : …
ADRES : …
DAVALI : İsim, soyisim, TC no,
ADRES : …
KONU : TMK m. 166 uyarınca ANLAŞMALI BOŞANMA davasıdır.
– AÇIKLAMALAR –
1-Taraflar, — tarihinde evlenmiş olup, bu evlilikten — ortak çocukları bulunmaktadır.
Ekte sunulan Anlaşmalı Boşanma Protokolü kapsamında ortak çocuğun velayetinin eşlerden —- bırakılması yönünde taraflar anlaşmışlardır.
2-Taraflar arasındaki evlilik birliği, davacı müvekkilden ortak hayatı sürdürmeleri kendisinden beklenemeyeceği derecede temelinden sarsılmış olup, tarafların evlilik birliğinin devamında ortak bir yararları kalmamıştır.
3-Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesi uyarınca; Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Anılan kanuni düzenleme çerçevesinde eşler, dava dilekçesi ekinde sunduğumuz protokol çerçevesinde boşanmanın tüm mali sonuçları ve çocukları durumu konusunda tam uzlaşıya varmışlardır. Tarafların birbirlerinde karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti talebi bulunmamaktadır.
4- Açıklanan nedenlerle ekte sunulan protokol çerçevesinde tarafların Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi uyarınca boşanmalarına, anlaşmalı boşanma protokolünün onaylanmasına karar verilmesini talep etmekyetiz. Bu nedenler huzurdaki işbu boşanma davasının açılması zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ DELİLLER :
- TC Anayayası, TMK, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair yasal mevzuat.
DELİLLER :
- Nüfus Kayıtları
- Anlaşmalı Boşanma Protokolü
- Tanık
- Bilirkişi
- Keşif
- Yemin
- Vesair yasal delail.
NETİCE VE TALEP :
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-) Davamızın KABULÜ ile,
Tarafların Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi uyarınca BOŞANMALARINA,
Taraflarca akdolunan anlaşmalı boşanma protokolünün bütün yönleriyle tasdik edilmesine,
2-) Tarafların birbirlerinden karşılıklı olarak talepleri bulunmadığı hususu gözetilerek Yargılama giderleri, harçlar, vekalet ücreti hususunda hüküm kurulmasına yer olmadığına,
Karar verilmesini arz ve talep ederiz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
Taraflar:
1: Kimlik bilgileri yukarıda olan taraflar, boşanma isteğinde bulunmakta ve aşağıdaki hususlarda anlaşarak boşanmayı kabul eder.
2:Tarafların işbu evlilikten olma ______ doğumlu ______ (TCKN: ______) isimli müşterek çocuklarının velayeti, baba _________ verilecektir.
3: Anne _____, velayeti babaya verilen müşterek çocuğa kararın kesinleştiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere her ayın birinci günü 3.000,00 TL (ÜçBinTürkLirası) iştirak nafakası ödeyecektir. Nafaka bedeli her yıl herhangi bir ihtar, ihbar veya davaya gerek kalmaksızın Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu yıllık TÜFE ortalaması oranında artırılacaktır. Tarafların birbirlerinden tedbir ve yoksulluk nafakası talepleri yoktur.
4: Her hafta sonu Cumartesi günü saat 20.00’den Pazar günü saat 21.00’a kadar; dini bayramların 1. Günü saat 09.00’dan 3. günü saat 20.00’ye kadar; sömestr tatilinin ilk haftası Cumartesi günü saat 10.00’dan 2. haftası Cuma günü saat 21.00’e kadar; 1 Ağustos saat 09.00’dan 15 Ağustos saat 21.00’e kadar; her yıl anneler gününde 08.00’den saat 21.00’e kadar kişisel ilişki tesis edilecektir.
5: Taraflar, işbu boşanma nedeniyle, birbirilerinden “maddi veya manevi tazminat” adı altında herhangi bir ödeme talep etmemektedirler. Taraflar, maddi ve manevi tazminat konularında tüm taleplerinden ileriye yönelik olarak da feragat ettiklerini gayrikabili rücu beyan, kabul ve de taahhüt ederler.
6:Taraflar, yasal mal rejiminin tasfiyesi, artık değere katılma, değer artış payı, katkı payı alacağı ve ziynet eşyaları ile kişisel kullanıma ilişkin eşyalar hususlarında aşağıda fıkralar dahilinde mutabık kalmışlardır: Tarafların üzerine kayıtlı gayrimenkul, araç ve diğer tüm malvarlıkları kendileri üzerinde kalmaya devam edecek. Taraflar bu mallar üzerinde karşı taraftan herhangi bir hak ve alacak talep etmeyecektir. Tarafların kendi adlarına kayıtlı bulunan banka hesaplarında mevcut veya çekmiş oldukları paralar, dövizler, altınlar, hisseler, yatırımlar vb. tüm hakları konusunda anlaşmaya varmış olup; bu hususlarda birbirlerinden herhangi hak, alacak ve talepleri yoktur.
7:“___________ ” adresinde bulunan müşterek konuttaki eşyaların tamamı; taraflardan _________ ’ın mülkiyetinde kalacak olup, taraflardan _____________, işbu eşyalara ilişkin katılma alacağı, değer artış payı, katkı payı ve her ne nam altında olursa olsun mal rejiminin tasfiyesine yönelik tüm hak ve alacaklarından feragat ettiğini beyan, kabul ve de taahhüt etmiştir.
8: Avukatlık ücreti ve yargılama gideri __________tarafından karşılanacaktır. İki (2) sayfadan ve Sekiz (8) maddeden ibaret işbu boşanma protokolü, üç nüsha düzenlenerek; ________tarihinde taraflarca imza altına alınmıştır.
Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer
Anlaşmalı boşanma için ısrarla ortalama bir süre belirtmek gerekirse bir ay kadar süreceği ifade edilebilir. Bu süre evraklarınızın aşamalarının takip edilmesi, tebligatlarının takip edilmesi, duruşma gününün belirlenmesinin takip edilmesi gibi eylemlerle kısalabilir.
Anlaşmalı boşanma bir hafta sürebileceği gibi birkaç aya kadar uzayabilir. Bu süre mahkemenin iş yükü ve evraklarınızın aşamalarının takibi ile değişecektir. Anlaşmalı boşanma avukatı evraklarınızın takibini yaparak süreyi en aza indirebilir. Mahkemenin duruşma günü vermesinden, duruşma sonrası boşanma kararının hukuken kesinleştirilmesi işlemlerinin hepsi avukatınızca takip edilerek süreç hızlanır.
Anlaşmalı Boşanma Avukat İle Hızlanır mı?
Anlaşmalı boşanma avukat ile hızlanacaktır. Anlaşmalı boşanma birçok işlemden oluşur. Bu işlemlerin takip edilmesi süreci hızlandırır.
Anlaşmalı boşanma mahkemece hazırlanacak tensip zaptının hazırlanması, duruşma gününün belirlenmesi, tebligatların takip edilmesi, gerekçeli kararın yazım tarihinin takip edilmesi, gerekçeli kararın taraflara ulaşmasının takip edilmesi gibi eylemlerle hızlanabilir.
Anlaşmalı Boşanma Avukat Ücreti Ne Kadar
Anlaşmalı boşanma avukat ücreti 2024 yılı için İstanbul Barosu tarafından tavsiye olarak 52.500 TL + KDV olarak belirlenmiştir. Ayrıca 2024 dava açılış harçları 3.012 TL tutmaktadır. Anlaşmalı boşanma avukat ücreti ve ödeme şartlarını avukatınızla görüşmeniz gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma avukat ücreti avukattan avukata değişiklik gösterebilir. Ayrıca ücretten daha önemli olan avukatınız ile kurduğunuz iletişimdir. Daha çok ya da daha az ücrete bakmaksızın zorlu boşanma sürecinde içinize sinen anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışmanız daha doğru olacaktır.
Bu yazının yazılması esnasında 2025 ücretleri belirlenmemiştir.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Neden Tutmalıyım?
Anlaşmalı boşanma esnasında hak kayıpları yaşamamak başta olmak üzere, boşanma sürecinin psikolojik açıdan daha iyi atlatılabilmesi için anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışmak gerekir. Hukuki süreçler yıpratıcıdır ancak boşanmaya ilişkin hukuki süreçler çok daha yıpratıcı olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma avukatı bu süreçlerin daha hızlı ve daha az yıpratıcı olarak yönetilmesini sağlar.
Küçükçekmece Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Küçükçekmece anlaşmalı boşanma avukatı Küçükçekmece’de anlaşmalı boşanma avukatı olarak çalışan, bu bölgede boşanmak isteyen kişilere hukuki danışmanlık veren boşanma avukatlarıdır. Anlaşmalı boşanma avukatı olarak çalışan avukatlar birbirinden farklı boşanma süreçlerini yönettikleri için deneyimleri ile sürecinize yön vereceklerdir.
Halkalı Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Halkalı anlaşmalı boşanma avukatı olarak arayışlarınızda Halkalı İstanbul bölgesinde anlaşmalı boşanma davalarında tecrübeli avukatlara ulaşabilirsiniz. Halkalı bölgesinde anlaşmalı boşanma avukatı olarak görev yapan avukatlar Başakşehir, Bahçeşehir, gibi bölgelerin adli yargı çevresinde olan Küçükçekmece Adliyesi’nde anlaşmalı boşanma davanıza bakacaklardır.
Başakşehir Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Başakşehir anlaşmalı boşanma avukatı Başakşehir bölgesinde boşanmak isteyen çiftlere hukuki destek veren avukatlardır. Başakşehir de yargı çevresi olarak Küçükçekmece Adliyesi’ne bağlıdır. Bahçeşehir boşanma avukatı nasıl bulurum gibi bir sorunun cevabı, anlaşmalı boşanma avukatı internet yorumlarından ve eğer varsa tanıdıklarınızın çalıştığı avukatlarla iletişime geçerek ulaşacağınız anlaşmalı boşanma avukatı olacaktır.
Avcılar Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Avcılar anlaşmalı boşanma avukatı Avcılar’ın Küçükçekmece Adliyesi’ne bağlı olmasından dolayı, boşanma davalarını Küçükçekmece Adliyesi’ne başvuru yaparak başlatacak anlaşmalı boşanma avukatıdır. Avcılar’da anlaşmalı boşanmak isteyen tarafların duruşmaları Küçükçekmece Adliyesi’nde yapılır.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma
Avukatsız anlaşmalı boşanma, tıpkı her davanın avukatsız görülebileceği gibi anlaşmalı boşanma avukatı olmadan da avukatsız boşanma gerçekleştirilebilir. Anlaşmalı boşanma avukatı olmadan, avukatsız olarak anlaşmalı boşanmanın hukuki riskler içereceğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Avukatsız anlaşmalı boşanma olmasından çok daha önemlisi, bir miktar bütçe ayırarak, anlaşmalı boşanma evresinin en az yıpratıcı olacak şekilde atlatılmasıdır.
Bahçelievler Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Bahçelievler anlaşmalı boşanma avukatı Bakırköy Adliyesi Ek Bina (Yenibosna) bünyesinde bulunan aile mahkemelerinde anlaşmalı boşanma davalarını alan avukatlardır. Anlaşmalı boşanma tarafların nerede ikamet ettiğine bakılmaksızın herhangi bir adliyeye başvurarak gerçekleştirilebilir. Bu açıdan bakıldığında en yakın adliye anlaşmalı boşanma için en doğru adliye olacaktır.
Bahçelievler anlaşmalı boşanma avukatı olarak yapılan aramalardan çok, iletişimi kuvvetli olan, iyi iletişim kurabildiğiniz anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışmanız daha doğrudur.
Arnavutköy Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Arnavutköy anlaşmalı boşanma avukatı Arnavutköy’de yaşayan çiftlerin anlaşmalı boşanma süreçlerini yöneten avukatlardır denilebilir. Ancak Anlaşmalı boşanma avukatının hangi ilçede olduğundan çok, deneyimi, yaklaşımı, iletişimi daha önemli olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Avukat Vekaleti
Anlaşmalı boşanma avukat vekaleti noterlere gidilerek verilir. Fotoğraflı olarak verilen anlaşmalı boşanma vekaleti anlaşmalı boşanma avukatının sizin adınıza dava açmasına yarar. Anlaşmalı boşanma avukat vekaleti verirken “Boşanma vekaleti vermek istiyorum” demeniz yeterlidir. Notere giderken yanınıza fotoğraf almayı unutmayın. Yanınıza fotoğraf almayı unutursanız da noter çevresinde mutlaka vesikalık fotoğraf çeken esnaflar olmaktadır.
İstanbul Anlaşmalı Boşanma Avukatı
İstanbul anlaşmalı boşanma avukatı tüm İstanbul genelinde anlaşmalı boşanma avukatı olarak görev alır. Anlaşmalı boşanma avukatları genellikle sadece İstanbul’da değil Türkiye genelinde anlaşmalı boşanma davalarına bakabilir. Avukatın İstanbul’un neresinde hatta Türkiye’nin hangi ilinde olduğu çok önemli değildir. Anlaşmalı boşanma konusunda tecrübesiyle sizi yönlendirecek avukatların tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Bakırköy
Anlaşmalı boşanma avukatı Bakırköy ve çevresinde anlaşmalı boşanma davaları ile ilgilenen avukatlardır. Bilindiği üzere Bakırköy Aile Mahkemeleri Yenibosna bölgesindedir. Anlaşmalı boşanma avukatı Bakırköy bölgesinde olup olmamasından çok iyi bir anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışmak daha önemlidir. Gerek sürecin hızlı tamamlanması, gerek anlaşmalı boşanmanın daha az yıpratıcı olması iyi bir anlaşmalı boşanma avukatı bulunmasına bağlıdır.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Küçükçekmece
Anlaşmalı boşanma avukatı Küçükçekmece aramalarında en üst sırada çıkmamızın nedeni aldığımız olumlu yorumlar olabilir. Tarafların duygusal durumlarından uzaklaşarak, kendilerinin ve çocuklarının çıkarlarına odaklanması anlaşmalı boşanmada en önem verilmesi gereken noktadır.
Küçükçekmece Adliyesi Aile Mahkemeleri, Sefaköy bölgesinde yer alan, Kartaltepe Mahallesi’nde bulunan Küçükçekmece Adliyesi’ndedir. Küçükçekmece anlaşmalı boşanma avukatları bu adliyede anlaşmalı boşanma duruşmalarına katılırlar.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Gaziosmanpaşa
Anlaşmalı boşanma avukatı Gaziosmanpaşa bölgesinde yaşayan ve anlaşmalı boşanmak isteyen çiftlerin boşanma davalarına bakan avukatlardır. İyi kurulan bir iletişim ile birçok çift çekişmeli başlayacak boşanma süreçlerini anlaşmalı boşanma ile sonlandırabilmektedir. İyi bir anlaşmalı boşanma avukatının görevi tarafların anlaşmaya olan isteklerini ortaya çıkarabilmek ve empati kurabilmelerini sağlamaktır.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Başakşehir
Anlaşmalı boşanma avukatı Başakşehir, Bahçeşehir gibi ilçelerde boşanmak isteyen eşlere Küçükçekmece Aile Mahkemeleri’nde açacağı anlaşmalı boşanma davası ile hukuki destek sunan avukatlardır. Anlaşmalı boşanma avukatı ile iletişiminiz, avukatınızın hangi bölgede ofisinin olduğundan çok daha önemlidir.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı İstanbul
Anlaşmalı boşanma avukatı İstanbul genelinde tüm anlaşmalı boşanma davalarını alabilir. Avukatlık ofisinin fiziki bulunduğu yerin öneminden çok, çalışacağınız anlaşmalı boşanma avukatı ile olan diyaloğunuzun önemi vardır. Anlaşmalı boşanma avukatı İstanbul bölgesinde tüm adliyelerde davanızı açabilir, hangi ilçede olursa olsun anlaşmalı boşanmak isteyen çiftlere hukuki danışmanlık sunabilir.
Anlaşmalı Boşanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Anlaşmalı boşanmadan önce bilinmesi gerekenler, evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması, mal paylaşımı, nafaka miktarı, velayet gibi konularda tamamen anlaşılmış olması gerektiğidir. Ayrıca anlaşmalı boşanma ile birçok hakkınızdan feragat edersiniz. Anlaşmalı boşanma avukatı size hukuki durumunuzu ve feragat ettiğiniz hakları hatırlatacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Sonrası Soyadı Ne Zaman Değişir
Anlaşmalı boşanma sonrası soyadı, boşanma kararının kesinleşmesi ve kararın kesinleşmesinin ardından mahkeme kaleminin nüfusa kendiliğinden ileteceği bilgi ile değişecektir. Anlaşmalı boşanma duruşmasının sona ermesi ile boşanma kararı kesinleşmez. Gerekçeli karar yazılması ve taraflara iletilmesi gerekir. Gerekçeli kararın taraflara iletilmesinin ardından tarafların itiraz süreleri başlar. Gerekçeli karara itiraz edilmezse anlaşmalı boşanma kararı kesinleşecektir.
Anlaşmalı Boşanma Ne Zaman Kanunen Gerçekleşir
Anlaşmalı boşanma, boşanma kararının kesinleşmesinin ardından kanunen gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma kanunen geçerli hale gelmesi için duruşmaya girip çıkmak yeterli değildir. Gerekçeli kararın mahkemece yazılması ve karara itirazın gelmemesi gerekir. Böylelikle karar kesinleşecek ve kanunen boşanılmış olunacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Kararın Kesinleşmesi Nedir?
Anlaşmalı boşanma kararın kesinleşmesi, mahkemece gerekçeli kararın yazılması, bu kararın taraflara tebliğ edilmesi, ardından bu karara itiraz edilmemesi neticesinde olur. Anlaşmalı boşanma kararın kesinleşmesi hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için ve süreci anlayabilmek için anlaşmalı boşanma avukatı yardımı almanız gerekir.
Anlaşmalı Boşanma İstinaftan Feragat
Anlaşmalı boşanma sonrası, anlaşmalı boşanmanın kanunen gerçekleşebilmesi için istinaftan feragat edilmesi yahut aynı anlama gelecek olan karara itiraz süresinin dolması gerekir. Anlaşmalı boşanma ardından istinaftan feragat etmek, bu yönde bir beyan dilekçesi sunulmasıyla olur. Böylelikle süreç hızlanacak ve anlaşmalı boşanma daha hızlı gerçekleşecektir.
Anlaşmalı Boşanmanın Dikkat Edilmesi Gerekenleri
Anlaşmalı boşanmanın dikkat edilmesi gerekenleri evliliğin en az bir yıl sürmüş olması, evliliğin sonlanmasıyla oluşacak tüm hukuki neticelerde anlaşılmış olunması, anlaşmalı boşanma ile vazgeçtiğiniz haklarınız hakkında bilgi sahibi olunması olarak sıralanabilir. Anlaşmalı boşanma daha hızlı neticelenmesi isteniyorsa süreç ve evrak işleri takip edilmelidir.
Anlaşmalı Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım
Anlaşmalı boşanmak isteyenlerin öncelikle eşleri ile anlaşma iradesinde olmaları gerekir. Hiçbir husus mahkemece belirlenmek üzere boşlukta bırakılmamalıdır. Anlaşmalı boşanma her ne kadar dışarıdan bakılınca basit görünse de bir sürü hak ve sorumluluğu düzenler. Anlaşmalı boşanmak için mutlaka bir bütçe ayarlanarak iletişim kurabildiğiniz bir anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışmanız tavsiye edilir.
Anlaşmalı Boşanmayı Eşim Kabul Etmezse Ne Olur?
Anlaşmalı boşanmayı eşlerden biri kabul etmezse tek yol çekişmeli olarak boşanmak ya da boşanmamaktır. Eşlerden biri sadece bir hususu bile kabul etmiyorsa anlaşmalı boşanma sağlanmaz. Anlaşılmayan hususta hakimin taraflar adına hakem gibi karar vermesi hukuken mümkün değildir. Anlaşılmayan bir husus varsa, boşanma davası anlaşmalı olarak dahi açılmışsa, çekişmeli boşanma davasına dönecektir.
Anlaşmalı Boşanmada Adliyeye Gitmek Zorunda mıyım?
Anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışıyor olsanız da anlaşmalı boşanma duruşmasına giderek iradenizi hakim huzurunda beyan etmeniz gerekir. Anlaşmalı boşanmada adliyeye gitmek zorunluluğu vardır. Hakim karşısında anlaşmalı boşanma isteğinin beyan edilmesi zorunludur. Anlaşmalı boşanma avukatı sizin yerinize duruşmada beyanda bulunamaz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hatalı Olursa Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma protokolü hatalı olması halinde hatanın düzeltilmesi için taraflara süre verilebilir. Anlaşmalı boşanma protokolü hatalı olması durumunda çekişmeli boşanma davası ile devam edilmesi gerekebilir. Anlaşmalı boşanma protokolündeki hatalı olan kısma göre sonuç değişecektir.
Anlaşmalı Boşanma Çekişmeli Boşanmaya Döner mi?
Anlaşmalı boşanma tarafların anlaşamadığı bir hususun ortaya çıkmasıyla çekişmeli boşanmaya dönebilir. Her ne kadar ortak imzalanmış protokol olsa da duruşmaya kadar geçen sürede taraflardan birinin fikir değiştirmesi söz konusu olabilir.
Anlaşmalı Boşanmaya Gitmezsem Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma duruşmasına gidilmemesi halinde mazeret sunulması gerekir. Mazeret sunulmazsa anlaşmalı boşanma davasına devam edilmeyecek, boşanma çekişmeli olarak devam edebilecektir. Her iki tarafın da katılmaması halinde anlaşmalı boşanma dosyası düşebilir, başka bir deyişle dava kapanabilir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünü İmzalamazsam Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamamak anlaşmanın kabul edilmediği anlamına gelir ve bu şekilde anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Anlaşmalı boşanma davasına devam edilmesi için her iki tarafça da imzalanmış bir protokolün olması gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü İmza Edildikten Sonra Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma protokolü imza edildikten sonra dava açılışı esnasında mahkemeye sunulur. Anlaşma protokolünün imzalanması sonradan anlaşmaktan vazgeçilemeyeceği anlamını taşımaz. Duruşmaya kadar geçen sürede taraflardan biri anlaşma iradesinden dönerse anlaşmalı boşanma imzalı protokol olmasına rağmen sağlanamaz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünü İmzaladım Boşanmazsam Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma protokolünü imzalamak tek başına anlaşmalı boşanma için yeterli değildir. Duruşma esnasında hakim huzurunda anlaşmalı boşanma kararının belirtilmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünü imzaladım artık boşanmak zorundayım gibi bir durum söz konusu değildir.
Anlaşmalı Boşanmanın Avantajları
Anlaşmalı boşanma en hızlı ve en az yıpratıcı boşanmadır. Ortak çocukların olması halinde taraflar arasında ilişkinin yıpranmaması açısından da önemlidir. Ayrıca çekişmeli boşanmaya göre çok daha az maliyetlidir.
Anlaşmalı boşanma sonrasında beklemediğiniz sonuçlarla karşılaşmazsınız. Çekişmeli boşanmada ise hiç ummadığınız sonuçlar sizi bekliyor olabilir. Çekişmede tanığınızın heyecanlanarak yanlış beyan sunması gibi olaylar yaşanabilmektedir. Ayrıca ispat edilemeyen gerçekler yine çekişmeli boşanma davalarında söz konusu olabilir. Böylelikle umulmayan sonuçlar alınabilir. Anlaşmalı boşanma sonucu başından belli olan bir süreçtir.
Anlaşmalı Boşanmanın Dezavantajları
Anlaşmalı boşanma, anlaşmanın sağlanması için daha az hak talep edilmesi gibi dezavantajlara sahiptir. Örneğin karşı tarafın sizin bilmediğiniz birikimleri olabilir. Anlaşma sağlanması için karşı tarafa daha çok mal varlığı geçebilir, ya da düşük miktarda bir nafaka miktarı anlaşma olması için kabul edilebilir.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka İstenmezse
Anlaşmalı boşanmada nafaka istenmemesi mümkündür. Eşlerden biri nafaka istemezse, sonradan yeni bir dava açarak tekrar nafaka alamaz. Çocuklar için ise nafaka istenmemiş dahi olsa, sonradan nafaka davası açılabilir.
Anlaşmalı Boşanmada Tazminat Alınır mı?
Anlaşmalı boşanmada tazminat tarafların üzerinde fikir birliği içinde olmasına bağlıdır. Bir eş tazminat ister diğer eş de verirse tazminat söz konusu olacaktır. Eşlerden biri nafaka vermek istemezse ve diğer eş nafaka talep ederse anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.
Diğer yazılarımız:
Anlaşmalı boşanma davalarında nafaka
Anlaşmalı boşanma için kaç yıl evli kalmak gerekir?